[ VIDEO ] : Lokasi dan Servis

By okcsseri_wordpress In Uncategorized No comments

LOKASI & SERVIS OK COMPUTER SOLUTION SERI KEMBANGAN OK COMPUTER SOLUTION SERI KEMBANGAN No.5-2, Jln 18/33A, Taman Sri Serdang, 43300 Seri Kembangan, Selangor. Tingkat 1, atas kedai i Borong Mart, sebaris Restoran Al Majunas Nasi Kandar Pinang, bertentangan dengan Texas Chicken Taman Sri Serdang. .  05 minit dari Universiti Putra Malaysia (UPM). (dekat sangat dengan […]

Read more

APPLE IMAC MEMAPARKAN TANDA SOAL (QUESTION MARK) PADA SKRIN

By okcsseri_wordpress In Uncategorized No comments

Apple iMac dihantar ke OKCS Damansara Perdana oleh seorang pelanggan yang bekerja sebagai Graphic Designer. Antara butir-butir masalahnya, selepas komputer dihidupkan, skrin hanya memaparkan tanda soal (question mark) seperti ini “?”. Pelanggan kami sangat gelabah kerana data-data penting pelanggannya disimpan dalam komputer tersebut. Question Mark dipaparkan pada skrin. Pihak OKCS menjalankan pemeriksaan menyeluruh terhadap iMac tersebut. […]

Read more

IMAC BERMASALAH AUTOSHUTDOWN AKIBAT TAK SERVIS BERKALA

By okcsseri_wordpress In Uncategorized No comments

OKCS Damansara Perdana dikunjungi oleh seorang pelanggan. Beliau mempunyai Apple iMac yang sudah lama digunakan. Namun begitu, iMac beliau tidak dapat berfungsi seperti biasa. Beliau sangat kecewa kerana iMac tersebut adalah hasil pemberian ibunya sempena kecemerlangan yang diperolehi pada SPM yang lepas. iMac itu jugalah yang digunakan untuk menyiapkan tugasan yang diberi pensyarah di universitinya. […]

Read more

KEROSAKAN PC YANG BERPUNCA DARI RANDOM ACCESS MEMORY (RAM)

By okcsseri_wordpress In Uncategorized No comments

OKCS menerima sebuah komputer dari seorang pelanggan yang berasal dari Perak. Komputernya mempunyai masalah tiada paparan dan berbunyi beep pada sistem chassis. Beliau sangat gelisah kerana dokumen pentingnya disimpan didalam komputer tersebut. Lebih-lebih lagi mesyuarat tahunan syarikatnya yang akan diadakan tidak lama lagi memerlukan dokumen tersebut.  Technician kami melakukan pemeriksaan terhadap komputernya. Didapati masalah berpunca […]

Read more

KOMPUTER TIADA DISPLAY KERANA PROCESSOR BERMASALAH

By okcsseri_wordpress In Uncategorized No comments

Pelanggan kami datang ke OKCS Damansara Perdana kerana komputernya bermasalah. Apabila dihidupkan, semua berfungsi secara normal seperti kipas berpusing, lampu LED menyala tetapi tiada paparan pada monitor. Beliau berasa sangat cemas kerana komputer tersebut hanyalah pinjaman dari rakannya untuk bermain permainan video dirumah selama beberapa minggu. Masalah ini kemungkinan berlaku disebabkan oleh RAM, Display Card, […]

Read more

KOMPUTER TIDAK DAPAT DIHIDUPKAN KERANA POWER SUPPLY TERBAKAR

By okcsseri_wordpress In Uncategorized No comments

Komputer milik pelanggan kami tidak dapat dihidupkan. Pelanggan kami berasa sangat gelisah kerana tarikh tamat Projek Tahun Akhir IPT nya semakin dekat dan beliau masih belum dapat menyiapkannya. Tambahan pula, komputernya mengalami masalah yang sangat serius. Tidak dapat dihidupkan setelah dicuba beberapa kali. PSU iaitu Power Supply Unit pada komputernya didapati rosak. Kerosakan seperti ini […]

Read more

Cara Mengatasi Blue Screen dan Penyebab Blue Screen pada Windows

By okcsseri_wordpress In Uncategorized No comments

Pengguna Windows pasti sering mendengar adanya komputer atau laptop yang terkena Blue Screen of Death atau BSOD lebih terkenalnya. Seluruh pengguna Windows mungkin tidak ingin BSOD terjadi pada komputernya. BOSD terjadi karena adanya software atau hardware yang crash sehingga membuat sistem kena restart. BSOD tidak seperti komputer hang yang masih boleh diatasi dengan tidak perlu […]

Read more

10 SEBAB LAPTOP ANDA SLOW DAN TIDAK RESPONSIF

By okcsseri_wordpress In Uncategorized No comments

Stress betul! Masa nak siapkan kerja bos bagi ni la masa laptop ni buat hal! Kerja guna Microsoft Word je, tapi lambat betul loading! Tak guna betul! Pernah tak rasa situasi yang sama? Perkara biasa la tu bila laptop SLOW. Memang boleh naik darah kan. Takpe, setiap masalah ada cara nak setelkan.  Jom belajar beberapa punca laptop […]

Read more

Info-Info Yang Membantu Anda Membuat Pilihan ‘Processor’ Intel Untuk PC Dan Laptop

By okcsseri_wordpress In Uncategorized No comments

Adakah anda sedang mencari PC ataupun laptop baru? Sering keliru pilihan processor Intel yang ada dipasaran? Semakin keliru dengan kewujudan ‘processor‘ yang diberi nama i3, i5 dan i7? Berikut adalah 7 info yang akan membantu anda membuat pilihan yang tepat berdasarkan prestasi dan harga yang anda mahu lakukan dengan bakal PC dan laptop baru anda. […]

Read more

Intel Membawa Cip Pemprosesan Intel Xeon Ke Komputer Riba

By okcsseri_wordpress In Uncategorized No comments

Cip pemprosesan Intel Xeon sehingga kini digunakan untuk menjana kuasa bagi pelayan mahupun komputer perusahaan, tetapi kini ia berubah dengan Intel turut membawa cip pemprosesan berkenaan untuk digunakan pada komputer riba. Dengan membawa cip Intel Xeon ke komputer riba, ia sekaligus membolehkan pengguna untuk mendapatkan kuasa pemprosesan yang tinggi dan ciri-ciri sekuriti yang dibawakan olehnya […]

Read more