jenis-Jenis Solid State Drive (SSD) |Kedai Repair Komputer Seri Kembangan

By okcsseri_wordpress In service No comments

Kebanyakan orang sekarang telah mendengar SSD dan manfaat mereka membawa. Sekarang, kita akan melihat dengan lebih dekat pada faktor bentuk yang berbeza yang ditawarkan di pasaran semasa: 2.5 “, mSATA, M.2, dan PCI-E.

Faktor bentuk yang paling biasa, dan pada masa yang paling berpatutan, adalah 2.5 “SSD. Pemacu sendiri dikurung dalam shell ringan dan akan memerlukan penyambung SATA untuk kuasa dan memindahkan data. Anda biasanya boleh mencari pemacu ini dalam komputer peribadi, kecil PC faktor bentuk, dan komputer riba, yang digunakan sebagai pemacu but atau penyelesaian penyimpanan tunggal kerana harga yang sentiasa memperbaiki setiap nisbah gigabit.

Seterusnya  mSATA SSD. mSATA, atau Mini-SATA, merujuk kepada kedua-dua faktor bentuk SSD serta antara muka. Jenis SSD ini adalah jauh lebih kecil daripada 2.5 “drive dan  litar yang terdedah. Aplikasi biasa bagi pemacu ini adalah netbook, komputer riba, PC kecil faktor bentuk, dan peranti lain yang memerlukan tapak yang lebih kecil.

M.2 SSD adalah sama dengan pemacu mSATA dan juga datang dalam sebagai papan litar yang terdedah. Nama ini merujuk kepada faktor bentuk dan penyambung dan terdapat kedua-dua SATA dan PCI-E varientsvariants. Perbezaan yang paling ketara adalah bahawa dalam faktor bentuk M.2 terdapat pelbagai kombinasi lebar dan panjang yang berbeza, membolehkan lebih banyak fleksibiliti dalam penggunaannya. Oleh kerana saiz lebih serba boleh, mereka biasanya digunakan untuk penyelesaian mudah alih seperti ultrabook atau tablet. Selain itu, M.2 boleh menyokong NVMe, memberi rangsangan prestasi berbanding rakan-rakan mereka. NVMe dibangunkan sebagai antara muka baru yang memberikan prestasi yang meningkat daripada PCI-E SSD lebih AHCI kerana kemampuannya untuk menyokong sehingga 64,000 commands.

Baru-baru ini, PCI-Express SSD telah memasukkan pasaran pengguna arus perdana. Bentuk SSD adalah yang paling mahal dari segi harga setiap gigabit tetapi juga menawarkan prestasi yang terbaik. Ini SSD menggunakan slot PCI-E kerana antara muka mereka dan sebagainya akan terhad kepada kelajuan slot PCI-E. PCI-E baru Zotac ini SSD, Sonix, akan membolehkan pengguna menikmati 480GB penyimpanan kira-kira 4X lebih cepat daripada SSD standard anda dengan Sequential Baca kelajuan sehingga 2,600 MB / s dan kelajuan Tulis Sequential sehingga 1,300 MB / s dengan 512 MB DDR3 High-Speed Cache.

Secara fizikalnya memang terdapat perbezaan di bilangan lekuk pada kedua-duanya. Seperti didalam gambar, SSD M.2 mempunyai 2 lekuk manakala SSD NVME mempunyai 1 lekuk sahaja. Selain itu juga, slot di papan induk ada yang hanya menyokong salah satu dan ada juga yang menyokong kedua-duanya sekali tetapi tetapan lanjut perlu dibuat di BIOS untuk menggunakan 100% kelebihan SSD ini. Jadi apa bezanya?

–>> Ada masalah laptop?
–>> Nak kami diagnos PERCUMA?
–>> Tercari-cari kedai REPAIR LAPTOP TAMAN SRI SERDANG?

Anda boleh hubungi OKCS SERI KEMBANGAN:-

Alamat Kedai:
OK Computer Solution Seri Kembangan
No.5-2, Jln 18/33A, Taman Sri Serdang,
43300 Seri Kembangan, Selangor.

Tingkat 1, atas kedai i Borong Mart, sebaris Restoran Al Majunas Nasi Kandar Pinang, bertentangan dengan Texas Chicken Taman Sri Serdang.
.
🚗 05 minit dari Universiti Putra Malaysia (UPM). (dekat sangat dengan UPM ni)
🚗 11 minit dari Universiti Tenaga Nasional (UNITEN).
🚗 15 minit dari The Mines Shopping Mall.
🚗 18 minit dari Sungai Besi.
🚗 18 minit dari AEON Taman Equine.
🚗 19 minit dari Kajang.
🚗 20 minit dari Putrajaya.
🚗 20 minit dari Pasar Borong Selangor.
🚗 21 minit dari Giant Seri kembangan.
🚗 22 minit dari Taman Puncak Jalil.
🚗 28 minit dari puchong.

Call : 019-628 9165
WhatsApp : https://okcs.wasap.my

Facebook : https://www.facebook.com/okcsserikembangan
Waze : OK Computer Solution Seri Kembangan