Apa itu Driver Laptop ?

By okcsseri_wordpress In service No comments

Driver adalah merupakan sejenis fail pembawa atau pemacu kepada sesuatu hardware. Fail driver juga berfungsi menghubungkan antara hardware dengan windows untuk  memberikan arahan kepada hardware. Tanpa adanya fail driver komputer tidak dapat berfungsi dan berhubung dengan hardware.

Contoh perkakasan yang diperlukan untuk memasang driver untuk berfungsi. Berikut adalah contoh driver komputer.

 VGA (Penyesuai Grafik Video)

  • Printer
  • Ethernet LAN / LAN
  • Audio / Soundcard
  • USB 2.0 / USB 3.0
  • Chipset
  • Bluetooth

peranti diatas tidak lagi perlu memasang driver, kerana pemacu Windows sudah biasa dengannya. Tetapi sesetengah daripada mereka masih memerlukan driver untuk  berfungsi.

Software Untuk Instalasi Driver.

Untuk memasang pemacu pada komputer anda boleh dilakukan dengan dua cara, iaitu dengan memuat turun satu persatu melalui laman web sesuai dengan spesifikasi dan sistem operasi yang dijalankan serta secara automatik. Ramai pengguna seperti proses automatik ini kerana ia dianggap lebih mudah dan cekap.

Contoh perisian untuk pemasangan pemacu automatik adalah seperti berikut:

1. DriverPack Solution

Sebaik sahaja memasang perisian ini akan segera menganalisis komputer anda dan segera memberikan pilihan pemandu yang terbaik sekiranya diperlukan. Dengan keupayaan pangkalan data pemacu dan kemampuan Pembelajaran Mesin yang dapat memasang pemandu secara automatik, itu pasti merupakan sebab yang kuat untuk memilih perisian Pemecahan Pek Pemandu ini.

2. Driver Booster

Perisian seterusnya selain dapat mengemas kini pemandu juga boleh meningkatkan prestasi perkakasan pada komputer anda. Nama perisian ini ialah Driver Booster dan merupakan penyelesaian terbaik untuk anda terutama pencinta permainan kerana prestasi khasnya. Dengan Pemandu Pemandu ini, anda boleh melakukan Tweaking untuk keperluan permainan anda, selain kemampuan updater juga cukup selamat kerana ia secara automatik memasang pemacu terkini dan mencabut driver lama.

3. Driver Max

Perisian pek pemacu ini agak mudah tetapi boleh memberikan prestasi maksimum dengan sentiasa menaik taraf pemacu yang ada di komputer anda.

4. Driver Easy

Driver Easy dapat memudahkan anda mengurus dan mengemas kini driver yang ada di komputer. Dengan keupayaan untuk Imbas dan Kemas Kini seperti antivirus, tetapi dalam Scan Pemandu Mudah ini dilakukan untuk memaparkan pemacu yang perlu dikemaskini.

–>> Ada masalah laptop ?
–>> Nak kami diagnos PERCUMA?
–>> Tercari-cari kedai REPAIR LAPTOP TAMAN SERI KEMBANGAN?

Anda boleh hubungi OKCS SERI KEMBANGAN:-

Alamat Kedai:
OK Computer Solution Seri Kembangan
No.5-2, Jln 18/33A, Taman Sri Serdang,
43300 Seri Kembangan, Selangor.

Tingkat 1, atas kedai i Borong Mart, sebaris Restoran Al Majunas Nasi Kandar Pinang, bertentangan dengan Texas Chicken Taman Sri Serdang.
.
🚗 05 minit dari Universiti Putra Malaysia (UPM). (dekat sangat dengan UPM ni)
🚗 11 minit dari Universiti Tenaga Nasional (UNITEN).
🚗 15 minit dari The Mines Shopping Mall.
🚗 18 minit dari Sungai Besi.
🚗 18 minit dari AEON Taman Equine.
🚗 19 minit dari Kajang.
🚗 20 minit dari Putrajaya.
🚗 20 minit dari Pasar Borong Selangor.
🚗 21 minit dari Giant Seri kembangan.
🚗 22 minit dari Taman Puncak Jalil.
🚗 28 minit dari puchong.

Call : 019-628 9165
WhatsApp : https://okcs.wasap.my

Facebook : https://www.facebook.com/okcsserikembangan
Waze : OK Computer Solution Seri Kembangan