[SOLVED] MASALAH WIFI TIDAK BOLEH CONNECT

By okcsseri_wordpress In service No comments

Ada beberapa sebab wifi tidak boleh connect antaranya :

  • Driver wifi tiada atau tidak diinstall lagi
    Berkemungkinan driver wifi tidak dipasang atau hilang secara tiba-tiba. Boleh jadi hilang kerana driver wifi telah dijangkiti virus, lalu antivirus membuangnya. Jadi anda perlu install semula dan pastikan versi driver wifi compatible dengan laptop.
  • Wifi adapter rosak
    Wifi adapter rosak, adalah antara sebab yang tidak dapat nak dielakkan walaupun anda cuba berkali-kali untuk membaikinya. Anda akan tetap tidak boleh mengaccess internet. Penyelesaianya, anda boleh pergi ke kedai komputer bedekatan seperti OKCS, dan membuat gantian baru “wifi network card.

Ada beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk troubleshoot masalah seperti ini. Diantaranya :-

  • Pertama sekali yang boleh anda lakukan adalah reset atau matikan dahulu modem internet anda selama 60 saat lepas tu on balik modem bagi mereka yang menggunakan streamy, unifi dan sebagainya.
  • Kedua anda boleh cuba untuk forget Wireless network anda dan connect balik ke Wireless network tersebut. Caranya Mudah Sahaja right klik pada icon wireless dan pilih open network and sharing center > pilih wireless networks dibahagian kiri paparan skrin anda > Dalam Bahagian ni anda pilih wireless network mana yang anda gunakan  dan klik remove > Tutup dan klik balik pada icon Wi-Fi anda dan pilih wireless network anda dan masukkan balik password.
  • Ketiga anda boleh menggunakan command prompt. Caranya pergi ke startup menu dan dibahagian search anda taip command prompt > Dalam command prompt anda boleh taip ipconfig/renew (tekan enter) > taip exit (tekan enter).
  • Keempat Ada kemungkinan Driver wireless laptop anda bermasalah atau hilang. Apa yang anda boleh lakukan. Guna dulu mana-mana laptop atau pc yang ada sambungan internet. Dalam search box google tu anda taip jenama dan model laptop anda contohnya (download driver acer aspire ####). Tekan pada link website acer dan cari dan download driver wireless network laptop tersebut, dan copy pada pendrive dan install pada laptop anda (pastikan anda download khas untuk windows yang anda gunakan win7/8/10).
  • Kelima anda boleh cuba format balik laptop anda. Dengan install operating system yang baru dan install balik semua driver yang diperlukan. kalau ada backup data baik anda backup dahulu fail-fail yang penting dekat external hardisk atau pendrive.
  • Keenam kalau icon wireless anda gambar “X” anda kemungkinan anda ter off wi-fi anda. Cuba carik logo wireless pada keyboard anda ataupun ada suis on/off wireless pada bahagian sisi laptop anda. anda boleh cuba cari driver wireless dari internet ikut cara diatas tu. Kalau ada dah cuba ni semua maknanya wireless card anda dah rosak
  • Cara terakhir kalau wireless card rosak anda perlu tukar wireless card tersebut dengan yang baru. Kos agak tinggi tapi kalau anda nak jimat boleh gunakan tp-link. Fungsi tp-link ni sama je macam wireless laptop cuma anda perlu sambungkan pada slot usb kalau nak connect internet

–>> Ada masalah LAPTOP ?
–>> Nak kami diagnos PERCUMA?
–>> Tercari-cari kedai REPAIR LAPTOP TAMAN SERI KEMBANGAN?

Anda boleh hubungi OKCS SERI KEMBANGAN:-

Alamat Kedai:
OK Computer Solution Seri Kembangan
No.5-2, Jln 18/33A, Taman Sri Serdang,
43300 Seri Kembangan, Selangor.

Tingkat 1, atas kedai i Borong Mart, sebaris Restoran Al Majunas Nasi Kandar Pinang, bertentangan dengan Texas Chicken Taman Sri Serdang.
.

🚗 05 minit dari Universiti Putra Malaysia (UPM). (dekat sangat dengan UPM ni)
🚗 11 minit dari Universiti Tenaga Nasional (UNITEN).
🚗 15 minit dari The Mines Shopping Mall.
🚗 18 minit dari Sungai Besi.
🚗 18 minit dari AEON Taman Equine.
🚗 19 minit dari Kajang.
🚗 20 minit dari Putrajaya.
🚗 20 minit dari Pasar Borong Selangor.
🚗 21 minit dari Giant Seri kembangan.
🚗 22 minit dari Taman Puncak Jalil.
🚗 28 minit dari puchong.

Call : 019-628 9165
WhatsApp : https://okcs.wasap.my

Facebook : https://www.facebook.com/okcsserikembangan
Waze : OK Computer Solution Seri Kembangan