[SOLVED] Masalah Blue Screen Of Deat (BSOD) Dan Penyelesaiaan.

By okcsseri_wordpress In service No comments

Apa Yang Menyebabkan Blue Screen (BSOD) Pada Windows ?

 • Punca Blue Screen Of Deat (BSOD) Biasanya Disebabkan Oleh Masalah Dengan Perkakasan Atau Driver Software Pada Komputer Atau Laptop.
 • Bluescreen umumnya terjadi ketika sistem sedang dalam proses permulaan untuk masuk ke desktop dan boleh juga terjadi apabila sudah berada pada mode desktop. 
 • Ketika baru digunakan untuk keperluan sehari-hari tiba-tiba mendadak bluescreen, itu biasa terjadi.

Penyebab terjadinya bluescreen ada beberapa hal, umumnya disebabkan oleh hal-hal berikut ini:

Gambar diatas ialah maslah sistem korup
 • System Korup
  1. Sistem korup disebabkan oleh terdapat fail sistem yang hilang atau rosak, sehingga sistem tidak stabil dan mengakibatkan blue screen. fail sistem yang hilang atau rosak boleh berlaku tanpa disedari oleh pengguna.
  2. Cara penyelesaian  blue screen ada baiknya untuk melakukan clean install sistem operasi lebih dulu. 
  3. jika hanya kerana sistem yang korup maka boleh bernafas lega kerana dengan install semula sistem operasi pasti ok dan fail-fail penting anda dapat diselamatkan.
Gambar diatas adalah RAM yang tak sesuai.
 • Masalah RAM Rosak atau RAM tak sama
  1. Punca Yang seterusnya  Terjadi Adalah Ram Atau Memori Yang Tidak Sama Atau Tidak Sesuai Untuk Model Laptop. Jika Menggunakan Dua Keping Ram, Maka Cubalah Untuk Tanggal Salah Satu Daripada Ram Tersebut Kemudian Cuba Hidupkan Semula Laptop.
  2. Jika Masih Tetap Berlaku Bluescreen Maka Cabut Ram Tersebut Dan Ganti Dengan Keping Yang Satu Lagi Kemudian Hidupkan Semula Laptop  Dan Perhatikan Sama Ada Bluescreen Masih Berlaku Atau Tidak. Jika Tidak Berlaku Maka Kemungkinan Penyebabnya Adalah Ram Keping Yang Pertama Tadi.
  3. Jika Hanya Menggunakan Satu Keping Ram, Cabut Ram Tersebut Kemudian Cuba Pasang Di Laptop Yang Lain, Atau Anda Pinjam Ram Laptop Orang Lain Untuk Memastikan Apakah Punca Bluescreen Benar-Benar Dari Ram Atau Bukan.
Gambar diatas menunjukkan driver crash
 • Driver Crash
  1. Penyebab Yang Paling Umum Adalah Crash Driver Atau Driver Yang Dipasang Tidak Serasi Atau Tidak Sesuai Dengan Spesifikasi Yang Dipasang Pada Motherboard.
  2. Untuk Mengenal Pasti Persoalan Yang Disebabkan Oleh Masalah Ini, Iaitu Cuba Masuk Ke Safe Mode. Cara Masuk Lepas Tekan On Tekan F8 Berulang Kali Hingga Keluar Paparan. Kerana Didalam Safe Mode Seluruh Driver Akan Dilumpuhkan Dan Sistem Akan Berjalan Dengan Driver Lama .
  3. Jika Benar Disebabkan Oleh Driver Yang Tidak Serasi, Sepatutnya Masih Boleh Masuk Ke Safe Mode, Dan Didalam Safe Mode Boleh Dilakukan Uninstall Driver Yang Menjadi Penyebab Terjadinya Bluescreen. Lebih Mujarab Lagi Kalau Dilakukan Clean Install Sistem Operasi Kemudian Memasang Driver Rasminya.
Gambar diatas adalah motherboard rosak
 • Motherboard
  1. Apabila Penyelesaian-Penyelesaian Yang Sudah Dijelaskan Diatas Tidak Mampu Memperbaiki Keadaan Bluescreen Yang Terjadi Pada Sistem, Bahawa Kerosakan Berlaku Pada Motherboard, Dan Inilah Punca Paling Kerap Banyak Terjadinya Bluescreen .
  2. Maksudnya  Ic Chipset Tersebut Tidak Mampu Membahagikan Aliran Elektrik Ke Seluruh Core Pemproses Yang Aktif, Sehingga Menyebabkan Bluescreen. Jika Ciri-Ciri Multi Core Processing Pada Bios Dimatikan, Sehingga Hanya Satu Teras Pemproses Saja Yang Bekerja Pasti Boleh Masuk Normal Ke Desktop.
  3. Jika  Penyebabnya Adalah Kerosakan Motherboard Chipset, Maka Dianjurkan Untuk Menyerahkan Proses Selanjutnya Pada Yang Lebih Profesional Dan Dipercayai Iaitu Kami Kecuali Jika Anda Berkemahiran.
 • Kesalahan pada konfigurasi Bios
  1. Pada masa peralihan dari Windows XP ke Windows Vista, hal ini sering sekali terjadi, iaitu kesalahan dalam memilih fesyen Sata pada Bios.
  2. Tetapan mode sata biasanya terletak di Advance BIOS Features, jika berlaku bluescreen inilah perkara yang paling ringan yang pertama kali dilakukan, iaitu memeriksa kembali setting bios.
  3. Sesuaikan setting dengan keadaan semasa memasang sistem operasi.
  4. Jika sudah menggunakan Windows 8 ke atas seharusnya sudah menggunakan mode AHCI

–>> Ada masalah laptop Blue screen (BSOD)?
–>> Nak kami diagnos PERCUMA?
–>> Tercari-cari kedai REPAIR LAPTOP TAMAN SERI KEMBANGAN?

Anda boleh hubungi OKCS SERI KEMBANGAN:-

Alamat Kedai:
OK Computer Solution Seri Kembangan
No.5-2, Jln 18/33A, Taman Sri Serdang,
43300 Seri Kembangan, Selangor.

Tingkat 1, atas kedai i Borong Mart, sebaris Restoran Al Majunas Nasi Kandar Pinang, bertentangan dengan Texas Chicken Taman Sri Serdang.
.
🚗 05 minit dari Universiti Putra Malaysia (UPM). (dekat sangat dengan UPM ni)
🚗 11 minit dari Universiti Tenaga Nasional (UNITEN).
🚗 15 minit dari The Mines Shopping Mall.
🚗 18 minit dari Sungai Besi.
🚗 18 minit dari AEON Taman Equine.
🚗 19 minit dari Kajang.
🚗 20 minit dari Putrajaya.
🚗 20 minit dari Pasar Borong Selangor.
🚗 21 minit dari Giant Seri kembangan.
🚗 22 minit dari Taman Puncak Jalil.
🚗 28 minit dari puchong.

Call : 019-628 9165
WhatsApp : https://okcs.wasap.my

Facebook : https://www.facebook.com/okcsserikembangan
Waze : OK Computer Solution Seri Kembangan