ADAPTER ROSAK punca masalah motherboard terbakar

By okcsseri_wordpress In adapter, charger 13 Comments

ADAPTER ROSAK punca masalah motherboard terbakar

Ramai pernguna laptop tidak tahu antara penyebab laptop mereka terbakar salah satunya disebabkan oleh ADAPTER . YA BETUL disebabkan ADAPTER, tapi sebab ADAPER yang ROSAK..

Mana tidaknya, aliran elektrik yg tidak normal dan berlaku spark pada adapter seperti adapter yang digigit haiwan perosak dan juga pemilihan adapter yang tidak khusus untuk jenis laptop anda.

Setiap laptop mempunyai kadar voltan atau aliran arus elektrik yang sesuai baginya. Tidak semua laptop mempunyai kadar voltan atau aliran elektrik yang sama. Bagi laptop yang kecil, kadar voltan dan arus elektriknya lebih kecil daripada yang besar. Maksudnya di sini semakin besar sesebuah laptop itu, makin besarlah kapasiti voltage yang diperlukan.

Perkara ini disebabkan setiap kompenen yang berada didalam sebuah laptop itu mempunyai kadar voltan yang telah di khususkan. Jika ianya disalurkan dengan voltan dan arus elektrik yang lebih, ia akan rosak. Jika kurang disalurkan voltan dan arus elektrik, ia tidak akan berfungsi.

sekali gus boleh menyebakkan kerosakkan yang serius pada laptop anda seperti motherboard atau chipset terbakar serta kompenen-kompenen lain.

Jadi elakkan daripada adapter anda terdedah kepada haiwan perosak untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini terjadi.

HUBUNGI KAMI :

Hotline : 0199169165

Whatsapp : okcssk.wasap.my

FB Messenger – m.me/okcsserikembangan


Waktu Operasi : 10AM – 9PM (ISNIN-SABTU)

Waze : OK Computer Solution Seri Kembangan


#Gembirakanpenggunalaptop