10 Commands Windows Yang Berguna Harus Anda Tahu

By okcsseri_wordpress In acer, info, tips 1,779 CommentsTerdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan hanya dari command line-walaupun dalam Windows. Sesetengah alat ini tidak mempunyai setara grafik, sementara yang lain hanya lebih cepat digunakan daripada graphical interfaces.
Sekiranya anda menggunakan PowerShell menerusi Command Prompt, anda harus perhatikan bahawa semua commands yang kami tunjukkan dalam artikel ini berfungsi sama dalam komputer anda. Dan dengan jelas, kita tidak boleh memberikan semua commands berguna yang ditawarkan disini. Sebaliknya, kami akan memfokuskan pada beberapa commands yang seharusnya berguna walaupun anda bukan orang yang menggunakan commands.

ipconfig: Cara Cepat mencari Alamat IP andaUntuk menggunakan arahan, taipkan ipconfig pada Command Prompt. Anda akan melihat senarai semua sambungan rangkaian yang sedang digunakan oleh komputer anda. Lihat di bawah “Penyesuai LAN wayarles” jika anda disambungkan ke Wi-Fi atau “Penyesuai Ethernet” jika anda disambungkan ke rangkaian berwayar. Untuk maklumat lanjut, anda boleh menggunakan perintah ipconfig /all command. Anda boleh mencari alamat IP anda dari Control Panel, tetapi memerlukan beberapa klik untuk sampai ke sana. ipconfig command adalah cara cepat untuk menentukan alamat IP komputer anda dan maklumat lain, seperti address of its default gateway-berguna jika anda ingin mengetahui alamat IP antara router’s web interface

ipconfig / flushdns: Flush Cache Resolver DNS anda


Ping dan tracert: “Troubleshoot Network Connection Issues” Jika anda menukar server DNS anda, kesannya tidak semestinya berlaku segera. Windows menggunakan cache yang mengingati respons DNS yang diterima, menjimatkan masa apabila anda mengakses alamat yang sama sekali lagi akan datang. Untuk memastikan Windows mendapat alamat dari pelayan DNS baru dan bukannya menggunakan entri yang lama, cached, jalankan arahan ipconfig / flushdns selepas menukar pelayan DNS anda.
Sekiranya anda mengalami masalah untuk menyambung ke laman web atau sambungan ke rangkaian lain, Windows dan operating systems lain mempunyai beberapa tool standard yang boleh anda gunakan untuk mengenal pasti masalah.
Pertama, terdapat ping command. Taip ping howtogeek.com (atau apa saja pelayan Internet yang anda mahu ujian) dan Windows akan menghantar paket ke alamat itu. Anda boleh menggunakan samada nama atau alamat IP sebenar. server di alamat IP itu (dalam kes kami, pelayan How-To Geek) akan bertindak balas dan memberitahu anda bahawa ia telah menerimanya. Anda dapat melihat jika mana-mana paket tidak membuatnya ke destinasi-mungkin anda mengalami kehilangan paket-dan berapa lama masa yang diperlukan untuk mendapatkan respons-mungkin network tepu dan paket mengambil sedikit masa untuk sampai destinasi mereka.

command traces mengesan laluan yang diperlukan untuk satu paket untuk mencapai destinasi dan memberikan anda maklumat mengenai setiap hop sepanjang laluan tersebut. Sebagai contoh, jika anda menjalankan tracert howtogeek.com, anda akan melihat maklumat mengenai setiap nod yang paket berinteraksi dengan perjalanan untuk mencapai pelayan kami. Sekiranya anda mempunyai masalah yang menyambung ke laman web, tracert dapat menunjukkan kepada anda masalahnya.


shutdown: Buat Shutdown Shortcuts untuk Windows. Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai penggunaan commands-dan alat hebat lain untuk mengetahui mengapa rangkaian atau sambungan Internet anda memberikan masalah-periksa pengenalan kami untuk troubleshooting sambungan Internet.

shutdown command membolehkan anda mematikan atau memulakan semula Windows. Diakui, ia lebih berguna dalam Windows 8 (di mana butang tutup lebih sukar diakses), tetapi masih berguna tidak kira apa versi Windows yang anda gunakan. Anda boleh menggunakan command untuk membuat pintasan anda sendiri dan letakkannya pada Start menu, desktop, atau taskbar anda.

shutdown /s /t 0:
 Melakukan shut down biasa. Di Windows 8 dan 10, anda juga boleh menggunakan suis khas untuk restart semula komputer anda ke dalam menu pilihan permulaan yang lebih maju. Untuk menggunakan arahan di Command Prompt atau ketika membuat jalan pintas, ketik salah satu yang berikut:
  • shutdown /r /t 0: Restart the computer.
  • shutdown /r /o: Restarts the computer into advanced options.

sfc / scannow: Imbas Fail Sistem untuk Mengenal Masalah

Untuk menggunakan tool ini, buka tetingkap Command Prompt sebagai Administrator dan jalankan sfc /scannow command. Windows termasuk alat pemeriksa fail sistem yang mengimbas semua fail sistem Windows dan mencari masalah. Jika fail sistem hilang atau rosak, pemeriksa fail sistem akan membaikinya. Ini boleh menyelesaikan masalah dengan beberapa sistem Windows.

telnet: Sambungkan ke Telnet Server


Anda harus mengelak daripada menggunakan telnet jika anda boleh membantunya, tetapi jika anda disambungkan terus ke peranti dan memerlukan anda menggunakan telnet untuk menetapkan sesuatu dengan baik, itulah yang harus anda lakukan. Telnet client tidak dipasang oleh lalai. Sebaliknya, ia adalah salah satu ciri Windows pilihan yang anda boleh pasang melalui Panel Kawalan. Setelah dipasang, anda boleh menggunakan telnet command untuk menyambung ke pelayan telnet tanpa memasang sebarang perisian pihak ketiga.

cipher: Permanently Delete and Overwrite a Directory


Untuk menggunakan command, nyatakan pemacu yang ingin anda lap seperti: cipher command kebanyakannya digunakan untuk menguruskan encryption, tetapi ia juga mempunyai pilihan yang akan menulis data sampah ke pemacu, membersihkan ruang kosongnya dan memastikan tiada fail yang dihapuskan boleh recovered. Fail-fail yang dipadamkan biasanya dilekatkan pada cakera melainkan anda menggunakan pemacu keadaan pepejal. Perintah cipher secara berkesan membolehkan anda “wipe” pemacu tanpa memasang sebarang alat pihak ketiga.

cipher /w:C:
Perhatikan bahawa tidak ada ruang antara suis (/ w:) dan pemacu (C: )

netstat -an: Senarai Network Connections dan Ports


netstat command amat berguna, memaparkan pelbagai statistik rangkaian apabila digunakan dengan pelbagai pilihannya. Salah satu varian netstat yang paling menarik adalah netstat -an, yang akan memaparkan senarai semua sambungan rangkaian terbuka pada komputer mereka, bersama-sama dengan port yang mereka gunakan dan alamat IP asing yang disambungkan ke mereka.

nslookup: Mencari alamat IP Dihubungkan dengan Domain


Apabila anda menaip nama domain (katakan, ke dalam bbrowser address bar), komputer anda melihat alamat IP yang dikaitkan dengan nama domain itu. Anda boleh menggunakan “nslookupcommand” untuk mencari maklumat itu sendiri. Sebagai contoh, anda boleh menaip howtogeek.com nslookup di Command Prompt untuk mengetahui dengan cepat alamat IP pelayan kami yang diberikan.
Anda juga boleh melakukan pemeriksaan terbalik dengan menaip alamat IP untuk mengetahui nama domain yang berkaitan.

Ini bukan senarai komprehensif semua commands yang mungkin berguna, tetapi kami berharap ia memberikan anda beberapa idea tentang banyak alat berkuasa yang tersembunyi. Adakah terdapat kegemaran anda sendiri yang kami tidak sebutkan? Sertai perbincangan dan beritahu kami!


BAGAIMANA UNTUK MENGHUBUNGI SAYA

Tekan Gambar Di Bawah Untuk 
Terus Wasap Saya