Tiga Cara Pantas Mencari Fail Komputer pada Windows 10

By okcsseri_wordpress In window 10, windows 568 Comments
“Windows 10’s Start menu” boleh mencari fail anda, tetapi nampaknya Microsoft lebih berminat untuk menggunakan Bing dan ciri carian dalam talian lain pada hari ini. Walaupun Windows masih mempunyai beberapa ciri carian yang kuat, mereka agak sukar untuk dicari-dan anda mungkin mahu mempertimbangkan alat pihak ketiga.

Start Menu (dan Cortana)

“The Start menu search” pada Windows 10 dikendalikan oleh Cortana, dan ia menggunakan Bing dan sumber-sumber dalam talian lain sebagai tambahan kepada fail-fail di PC anda.
Dalam versi awal Windows 10, anda boleh mengklik butang “My Stuff” semasa mencari dalam PC anda. Ciri ini telah dialih keluar dalam “Anniversary Update”. Tidak ada cara untuk hanya mencari fail PC tempatan anda semasa mencari dalam PC anda-melainkan anda melumpuhkan Cortana melalui “registry”.
Walau bagaimanapun, anda masih boleh menggunakan menu Mula untuk beberapa carian fail asas. Cari fail yang disimpan dalam lokasi yang diindeks dan ia sepatutnya muncul di suatu tempat dalam senarai.
kaedah Ini tidak akan selalu berfungsi kerana “menu Start” hanya mencari lokasi terindeks, dan tidak ada cara lain untuk mencari kawasan lain dari sistem anda dari sini tanpa menambahkannya ke indeks.
“Start menu” mencari semua yang boleh diindeks-failnya, Bing, OneDrive, Windows Store, dan lokasi dalam talian lain. Anda boleh mengecilkan ini dengan mengklik butang “Filters” dan memilih “Documents”, “Folders”, “Photos”, or “Videos”.

Masalahnya adalah tiada cara untuk mencari semua “local files” anda. Kategori ini semua sempit dan termasuk lokasi dalam talian, seperti OneDrive anda.

Untuk meningkatkan hasilnya, klik pilihan “Filters” dalam menu dan kemudian klik butang “Select locations” di bahagian bawah menu. Anda boleh memilih lokasi carian terindeks anda. Windows secara automatik mengimbas dan memantau folder ini, membina indeks carian yang digunakan apabila anda mencari melalui menu Mula. Secara lalai, ia akan mengindeks data dalam folder akaun pengguna anda dan tidak banyak lagi.

File Explorer

Sekiranya anda sering merasa kecewa dengan carian Start menu, lupakannya dan tuju ke Explorer File apabila anda ingin mencari. Dalam File Explorer, arahkan ke folder yang ingin anda cari. Sebagai contoh, jika anda hanya ingin mencari folder Downloads anda, buka folder Downloads . Jika anda ingin mencari keseluruhan C: drive, pergi ke C :.
Kemudian, taipkan carian ke dalam kotak di penjuru kanan sebelah atas tetingkap dan tekan Enter. Jika anda mencari lokasi diindeks, anda akan mendapat hasil serta-merta. (Anda boleh membuat ini sedikit lebih cepat dengan memberitahu Windows untuk sentiasa mula mencari apabila anda menaip di File Explorer.)

Jika lokasi yang anda cari tidak diindeks-contohnya, jika anda mencari keseluruhan C: drive-anda akan melihat progress bar apabila Windows mencari semua fail di lokasi dan menyemak untuk pencarian yang sepadan dengan carian anda.

Anda boleh menyempitkan perkara dengan mengklik tab “Search” pada reben dan menggunakan pelbagai pilihan untuk memilih jenis fail, saiz, dan properties yang anda cari.
Ambil perhatian, semasa mencari di lokasi yang tidak diindeks, Windows hanya akan mencari nama fail dan bukan kandungannya. Untuk menukar ini, anda boleh mengklik butang “Advanced options”  dan enable  “File contents”. Windows akan melakukan pencarian yang lebih mendalam dan mencari perkataan di dalam fail, tetapi ia mungkin mengambil masa yang lebih lama.
Untuk menjadikan folder indeks Windows dengan lebih banyak, klik Options > Change Indexed Locations dan tambah folder yang anda inginkan. Ini adalah indeks yang sama digunakan untuk ciri carian Start menu.

Everything, a Third Party Tool

Jika anda tidak teruja dengan Windows search tools terintegrasi, anda mungkin mahu mengelakkannya dan menggunakan third-party utility. ia adalah percuma.
Semuanya sangat pantas dan mudah. Ia membina indeks carian semasa anda menggunakannya, jadi anda boleh mula mencari dan ia akan berfungsi dengan serta-merta. Ia sepatutnya dapat mengindeks PC dalam beberapa minit sahaja. Aplikasi ringan, kecil yang menggunakan sumber sistem minimum. Seperti Windows tools, ia juga boleh didapati sebagai aplikasi mudah alih.
Kelemahannya, berbanding dengan carian yang tersedia dalam Windows, ialah ia hanya boleh mencari nama fail dan folder. Ia tidak boleh mencari teks dalam fail tersebut. Tetapi cara yang sangat cepat untuk mencari fail dan nama folder pada keseluruhan sistem anda, tanpa berurusan dengan Cortana atau memberitahu Windows untuk mengindeks sistem pemacu keseluruhan anda, yang mungkin akan memperlahankan sesuatu.
Semuanya berfungsi dengan cepat. Ia membina pangkalan data bagi setiap fail dan folder di komputer anda dan carian berlaku dengan serta-merta semasa anda menaip. Ia berjalan di notification anda (aka the system tray) dan anda boleh menetapkan pintasan papan kekunci untuk membuka window from Tools > Options > General > Keyboard jika anda suka. Jika anda ingin mencari semua fail pada PC anda dengan cepat, ini adalah penyelesaian yang lebih baik daripada alat carian Windows bersepadu.

via : How-To Geek

BAGAIMANA UNTUK MENGHUBUNGI SAYA

TEKAN GAMBAR DI BAWAH UNTUK

TERUS WASAP SAYA