Bagaimana Membetulkan Kod Berlainan Negara dan Menambahbaikkan Wi-Fi Mac Anda

By okcsseri_wordpress In hp 263 Comments

Wi-Fi tidak sama di setiap negara. Agensi pengawalseliaan di negara-negara di seluruh dunia mengehadkan Wi-Fi ke bahagian yang berlainan spektrum frekuensi radionya. Sesetengah router menyiarkan negara yang mereka fikir mereka sedang berada.

Wireless Diagnostics utiliti pada Mac OS X menunjukkan anda mesej ralat jika terdapat “kod negara yang bercanggah” berdekatan. Tidak semua router menyiarkan butiran ini, tetapi penghala yang salah konfigurasi akan memberikan masalah.

Mencari Kod Negara yang Berlainan

Untuk menentukan sama ada terdapat kod negara yang bercanggah di kawasan anda, tahan kekunci Option, klik ikon Wi-Fi di bar atas, dan pilih “Open Wireless Diagnostics.” Pergi ke wizard, yang akan mengimbas kawasan anda dan Memberi isyarat kepada perkara-perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan Wi-Fi anda.

Pada akhir proses, anda akan melihat “Conflicting Country Codes” dalam summary. Ini menunjukkan bahawa ada router tanpa wayar dengan dua kod negara yang berbeza berdekatan. Sama ada penghala yang salah, atau anda hampir tepat di sempadan antara dua negara yang berbeza!

Mengapa Kod Negara Berlainan akan Mempunyai MasalahIni boleh mengelirukan Mac anda. Apabila ia dibuka, ia mengimbas untuk rangkaian Wi-Fi yang berdekatan dan country code information menunjukkan Mac tetapan Wi-Fi harus digunakan untuk kawasan ini. Mac menggunakan kod negara dari rangkaian pertama yang mendapati penyiaran maklumat ini. Sekiranya anda berada di satu negara dan ada penghala dengan kod negara lain yang berdekatan, Mac mungkin berfikir bahawa anda berada di negara itu, menggunakan tetapan Wi-Fi tersebut, dan mempunyai masalah menyambung ke rangkaian wayarles dengan menggunakan tetapan yang betul untuk negara anda sebenarnya.

Dialog maklumat Apple di sini menunjukkan bahawa “this may prevent your Mac from automatically re-joining a previously joined Wi-Fi network.” Ia juga mengatakan menggunakan penghala tanpa wayar di negara yang tidak direka untuk “boleh menghasilkan prestasi dan masalah kebolehpercayaan Untuk pengguna Wi-Fi yang berdekatan. ” Secara idealnya, anda boleh menetapkan Mac anda untuk mengabaikan butiran yang bercanggah ini dan memberitahu negara mana anda sedang berada – tetapi sebenarnya anda tidak boleh.

Mengenal pasti “Network” Bermasalah

Lihat senarai rangkaian Wi-Fi yang berdekatan. Sekilas di lajur “Country” untuk mencari satu penyiar yang menyiarkan kod negara yang salah. Anda boleh mendapatkan nama rangkaian wayarles penghala dari lajur “Network Name”, dan itu akan memberitahu anda router mana yang menyiarkan kod negara yang salah.

Cara Penyelesaian Masalah

Ini boleh menjadi masalah. Melainkan jika router milik anda atau orang lain yang anda tahu, ada mungkin tidak banyak yang anda boleh lakukan. Anda boleh berjalan-jalan dengan komputer riba atau telefon anda, mencari tempat isyarat yang paling kuat dan mengetuk pintu jiran anda untuk mencari rangkaian Wi-Fi penyangak dan meminta jiran anda untuk memperbaikinya. Kedengarannya seperti penyelesaian yang tidak masuk akal, tetapi itulah yang dicadangkan oleh Apple – sebagaimana aplikasi Diagnostik Wi-Fi tetapkan, iaitu anda harus “contact the network owner to resolve the problem.”

Ia bukan satu penyelesaian yang mudah, atau bahkan satu yang realistik dalam banyak keadaan, tetapi ia adalah satu-satunya yang akan berkesan. Malangnya, nampaknya tidak menjadi cara berkesan untuk memaksa Mac anda untuk tetap hanya pada kod negara tertentu. Tidak ada cara yang jelas untuk memilih kod negara tertentu apabila ramai orang berada berdekatan. Satu-satunya penyelesaian sebenar ialah mencari penghala wayarles yang menghalang dan sama ada mengubah kod negara atau menggantikannya dengan penghala yang ditetapkan dengan betul untuk beroperasi di negara anda sekarang.

Router berdekatan yang menyiarkan kod yang tidak betul mungkin beroperasi pada frekuensi tidak berlesen, dan ini sebenarnya mungkin melanggar peraturan dan undang-undang. Di Amerika Syarikat, orang yang mengendalikan penghala itu mungkin melanggar undang-undang telekomunikasi persekutuan. Tetapi jangan harap kerajaan turun untuk menghalang jiran asing anda kecuali mampu menyebabkan masalah yang serius – contohnya, mengganggu frekuensi komunikasi kecemasan.

Router menyiarkan maklumat menggunakan standard 802.11d. Nampaknya tidak mungkin untuk disable 802.11d pada Mac, jadi tidak ada cara lain untuk menyelesaikan permasalahan yang dipersoal, seperti mengubah suai fail pemacu rangkaian Mac anda. Kami tidak mencuba penyelesaian khusus ini – itu adalah satu contoh yang anda harus cuba untuk menghalang Mac anda daripada mengikuti kod yang tidak tepat ini.

Jika anda mempunyai masalah Wi-Fi sebenar di kawasan tertentu pada Mac anda, singkirkan “router” penyangak ini yang mungkin satu-satunya penyelesaian yang terbaik. Anda juga boleh cuba meningkatkan isyarat Wi-Fi anda sendiri, dan Mac anda mungkin dapat melihat “Wi-Fi signal” anda sendiri dan bukannya yang bertentangan apabila ia kuasa.

via : How-to Geek


BAGAIMANA UNTUK MENGHUBUNGI SAYA

TEKAN GAMBAR DI BAWAH UNTUK

TERUS WASAP SAYA