TANDA-TANDA HARD DISK NAK ROSAK

By okcsseri_wordpress In Uncategorized No comments

TANDA-TANDA HARD DISK NAK ROSAK


Pelbagai jenis hard disk



Hard disk merupakan pusat simpanan data dalam sebuah komputer.
Cuba bayangkan, semua data penting anda tiba-tiba hilang…

TENSION

Perrrgghhhh…
Mati lah..
Jadi, di sini kami akan share kepada anda tanda-tanda hard disc anda nak rosak..
=======================================


#1- Detection 


Detection atau pengesanan dimana partition hard disc anda kadang-kadang dapat detect, kadang-kadang tidak. Macam biskut.. 
Bila ON PC atau laptop kalau anda dapat tanda seperti berikut :

– internal hard disk not found 
– no bootable device
– no device detacted
– boot device not found
– primary hard drive not found
– SMART failure predicted on hard disk


Besar kemungkinan Hard Disk anda bermasalah
Jika sudah dapat tanda di atas anda digalakkan backup data-data anda sebelum hard disk rosak sepenuhnya.

Default Boot Device Missing or Boot Faild

No Boot Device Found


#2- Windows lambat

Pernah tak sakit hati bila tunggu windows nak startup pun sejam tak masuk-masuk, Dah la banyak keje nak buat, Laptop pulak slow macam kura-kura, Bila bukak words tunggu 10 minit baru loading,Jika perkara ini berlarutan bermaksud besar kemungkinan Hard Disk anda bermasalah.

Windows slow sangat


#4- Blue Skrin

Blue skrin ni terjadi dalam macam-macam situasi.
1-   On terus keluar blue skrin
2-   Dah start, window dah keluar tiba-tiba blue skrin
3-   Kadang-kadang tengah guna computer buat kerja, blue skrin
  
Macam mana blue screen?

Contoh blue screen pertama

 

Contoh blue screen kedua

Contoh blue screen ketiga

BAGAIMANA UNTUK MENGHUBUNGI SAYA



Tekan Gambar Di Bawah Untuk 

Terus Wasap Saya