TAHAP PERKEMBANGAN MAC OSX

By okcsseri_wordpress In Uncategorized 617 CommentsMac OS 8Pada bulan Julai tahun 1997 Mac OS mengeluarkan versi terbarunya, Mac OS 8. Respon pengguna cukup baik terhadap versi yang lebih canggih berbanding sebelumnya. Hal ini dibuktikan dengan terjualnya Mac OS 8 sebanyak 3 juta dalam masa enam bulan selepas pelancaran.


Mac OS 9


Dua tahun kemudian, pada bulan Oktober tahun 1999 Mac OS kembali mengemaskini sistem operasinya dengan versi terbaru, Mac OS 9. Sistem operasi ini dianggap sebagai masa peralihan dari OS versi 8 kepada OS X.

Cheetah (Mac OS X)


Mac OS X diperkenalkan kepada umum secara rasmi satu tahun kemudian, tahun 2000. Banyak perubahan dan transformasi yang dilakukan oleh Apple untuk meningkatkan prestasi sistem operasi yang dimilikinya. Hal ini berkenaan dengan majunya pola pikir masyarakat dan tahap keperluan yang semakin meningkat sehingga pengguna atau user memerlukan sistem operasi yang canggih, yang boleh digunakan untuk membantu kerja mereka.

Puma (Mac OS X 10.1)


Versi kedua-dua Mac OS X ini mula diperkenalkan kepada umum pada tahun 2001 namun rasmi dikeluarkan pada tahun 2011. Mac OS versi terbaru ini menawarkan pandangan yang lebih elegan dan moden yang dikenal dengan sebutan Aqua. Sokongan terhadap peranti dan media seperti CD, MP3, DVD, pencetak, dan kamera digital pun semakin berkembang.

Jaguar (Mac OS X 10.2)


Dari masa ke semasa, Apple konsisten terus mengembangkan Mac OS X ini. Hal ini dibuktikan dengan pelancaran Mac OS X versi 10.2 yang diberi kod nama Jaguar pada tahun 2002.

Panther (Mac OS X 10.3)


Versi seterusnya ini diperkenalkan pada tahun 2003 setahun selepas versi Jaguar. Ciri-ciri yang boleh didapati mulai dilengkapi dengan iChat AV untuk video, Finder dengan satu akses klik ke fail dan folder, serta pandangan Expose


Tiger (Mac OS X 10.4)


Versi terbaru, iaitu Mac OS X 10.4 mula muncul pada tahun 2005. OS ini beri kod nama Tiger. OS ini begitu terkenal di masyarakat bahkan jualan mencapai angka 2 juta hanya dalam jangka masa enam minggu. OS ini mempunyai beberapa kelebihan, salah satunya ialah merupakan Mac pertama yang menggunakan Intel dimana Mac versi sebelumnya menggunakan Power PC.


Leopard (Mac OS X 10.5)


OS ini mula dilancarkan pada tahun 2007. Beberapa pengubahsuaian pun tak habis dilakukan oleh pihak Apple Corporation, salah satunya ialah dengan menambah ciri Cover Flow di Finder dan Time Machine.


Snow Leopard (Mac OS X 10.6)


Dikeluarkan pada tahun 2009 dan OS versi ini merupakan pembaharuan besar-besaran yang dilakukan oleh Apple dengan mengemas kini 90 peratus dari 1000 projek yang ada dalam pembangunan Mac OS X.


Lion (Mac OS X 10.7)


Tahun 2011 Apple kembali membangunkan OS terbarunya menjadi Mac OS X 10.7 yang diberi nama Lion. Pada OS versi terbaru ini terdapat integrasi yang lebih baik antara iOS dan Mac. iOS sendiri merupakan sistem operasi buatan Apple Corporation yang diperuntukkan bagi Iphone dan peranti lain seperti iPod Touch, iPad, dan Apple TV. Sedangkan seperti yang diketahui sebelum ini bahawa Mac OS diperuntukkan bagi komputer Macintosh. Lion juga menjadi Mac pertama yang boleh dimuat turun di Apple Store. Terdapat kira-kira 250 ciri-ciri yang ada di Apple Store, baik berupa ciri-ciri baru dan ciri-ciri yang dikemas kini.


Mountain Lion (Mac OS X 10.8)


Pada tahun 2012, Apple kembali melakukan pembangunan dan perubahan terhadap OS yang dmilikinya. Versi Mac OS terbaru yang diberi nama Mountain Lion ini dilengkapi dengan pelbagai ciri-ciri yang belum ada pada versi sebelumnya. Sebut sahaja sokongan berupa aplikasi iMessage, iCloud, dan integrase yang lebih baik dengan rangkaian sosial Twitter.


Mavericks (Mac OS X 10.9)


OS Mavericks, rilisan MAC OS X yang kesepuluh ini di keluaran pada tarikh 22 Oktober 2013 dengan pelbagai update yang ditekankan pada ketahanan bateri, peningkatan Finder (Search), pembaikan power users dan juga integrasi iCloud. Nama Mavericks diambil dari sebuah lokasi melayari di California, ini adalah versi MAC OS pertama yang dikeluarkan menggunakan sebuah nama lokasi. Sebelumnya MAC OS hanya menggunakan nama-nama kucing besar.

Yosemite (Mac OS X 10.10)


MAC OS X yang ke-sebelas, OS ini dikeluarkan kepada pelanggan pada 16 Oktober 2014. Yosemite memperkenalkan sebuah pembaharuan pada user interface OS X. Grafik skeuomorphism diganti menjadi reka bentuk grafik rata dan kesan lut kabur. Yang mengikuti keluarga iOS 7, dan juga perubahan beberapa icon yang mengikuti perkembangan iOS 7 dan iOS 8. Selain perubahan reka bentuk ikon, yosemite juga merubah lampu dan skim warna gelap. Untuk font Lucida Grande diganti menjadi Helvetica Neue sebagai default nya. Nama yosemite ini diambil dari sebuah nama taman nasional.

El Capitan (Mac OS X 10.11)


El Capitan akan dikeluarkan untuk pelanggan Apple pada akhir tahun 2015. Nama El Capitan merupakan sebuah nama formasi batuan yang ada pada taman nasional Yosemite. Ini adalah penerus OS X Yosemi.


Sierra (MacOS 10.12.6)


MacOS Sierra sudah diperkenalkan pada 20 September 2016. Nama MacOS Sierra sendiri merupakan penjenamaan semula daripada sistem operasi lama OS X yang sebelum ini. Kepada kamu yang sudah tidak sabar lagi untuk menggunakan MacOS Sierra, segeralah download update terbaru MacOS Sierra sekarang. MacOS Sierra merupakan generasi penerus dari OS X El Capitan yang membuang kata OS X dan kembali lagi menggunakan kata MacOS seperti dulu kembali.

MacOS adalah catatan pertama yang perlu kita ketahui untuk sistem operasi versi terbaru di komputer Mac ini. Tak hanya mengumumkan sistem operasi versi terbaru sahaja, namun mereka membawa nama MacOS Sierra. Apple secara rasmi juga mengumumkan pelbagai ciri-ciri terbaru dan penambahan ciri-ciri untuk komputer Mac.BAGAIMANA UNTUK MENGHUBUNGI SAYA

Tekan Gambar Di Bawah Untuk 

Terus Wasap Saya