VIRUS LAPTOP/KOMPUTER DAN CARA UNTUK MEMBASMINYA

By okcsseri_wordpress In Uncategorized 580 Comments


Artikel kali ini kami akan mambahaskan mengenai jenis-jenis virus yang sering kali menggangu kemaslahatan laptop / komputer korang dan cara untuk mengatasinya …

Trojan


Sejenis virus yang dibuat dengan tujuan untuk mengawal dan mencuri data yang ada di dalam komputer. Pada hakikatnya trojan bukanlah virus, tetapi kerana sifatnya yang dianggap amat mengganggu, maka orang-orang menkelaskanya ke dalam golongan virus komputer yang perlu untuk berhati-hati denganya.

Lokasi penyebaran yang utama iaitu akses yang disambungkan ke internet, seperti e-mel dan data peribadi yang tidak berpasword..

Untuk mengatasinya iaitu dengan menggunakan antivirus khusus untuk trojan, seperti Trojan remover dan Trojan hunter.

worm


Iaitu sebuah program yang boleh menggandakan dirinya. Pada umumnya worm tidak anggap virus, tetapi hal yang berbahaya iaitu keupayaan untuk menggandakan diri yang cepat sehingga apabila komputer diserang dalam waktu yang cukup lama, boleh menyebabkan kerapuhan pada sistem. Kerana data dalam memori dan hardisk menjadi besar.

Lokasi penyebarannya melalui e-mel dan rangkaian internet. Sedangkan untuk mengatasinya boleh menggunakan  antivirus pro malah lebih baik hasilnya.

Memory Resident virus


sejenis virus yang menjangkiti RAM. Tentu saja lokasinya berada di dalam ingatan komputer. Virus ini akan aktif apabila sistem operasi dihidupkan. Dengan kod yang dimiliki, virus jenis ini akan mengganggu proses program yang sepatutnya berjalan dengan normal. Kesan yang ditimbulkan iaitu lembabnya sebuah sistem.

Cara mengatasi iaitu dengan menggunakan antivirus dan lakukan update secara berkala.

Web skrip virus


Iaitu sebuah kod program kompleks yang berfungsi untuk mencantikkan kandungan sebuah laman web. Nah … Kod inilah yang biasanya digunakan untuk mengganggu program dengan tujuan tertentu. Contoh: JS. fortnight

Lokasi bersambung internet, terutama e-mel.
Untuk sistem perlindungan boleh dilakukan dengan memasang Microsoft tool sedia ada pada Windows. Lakukan scan secara teratur menggunakan aplikasi ini.

multipartite virus


Adalah jenis virus yang terdiri daripada fail untuk menjangkiti sistem operasi tertentu. Lokasi persembunyian iaitu di dalam RAM, kemudian akan menjangkiti hardisk pada tahap selanjutnya. Contoh: invader, flip dan juga tequila.

Cara mengatasinya iaitu dengan membersihkan adanya bad sector dan lakukan disk defragmenter (jika menggunakan OS windows).

FAT virus


FAT merupakan singkatan dari File Allocation Table. Iaitu sejenis virus yang dibuat dengan tujuan untuk merosakkan fail pada lokasi tertentu. Biasanya bersembunyi di tempat penyimpanan data peribadi. Kesan yang ditimbulkan ialah berupaya untuk menyembunyikan fail penting kita, sehingga sukar dikesan dan seakan-akan hilang.

Pencegahan: amati dan perhatikan data yang tersimpan di dalam hardisk. Apabila kita mengesyaki bahawa fail yang tidak pernah kita buat ada tersimpa, bererti itu adalah FAT virus.

Companion virus


Sebuah virus untuk mengganggu data peribadi. Lokasi beada di dalam hardisk. Tetapi mempunyai ciri sambungan yang berbeza.Contoh file kita mempunya sambungan me.exe, maka virus membuat sambungan lain me.com.

Lokasi di dalam hardisk, biasanya berkumpul dengan fail baru.
Pencegahan: install scan antivirus dan juga download firewall.

Polymorpic virus


Adalah jenis virus yang mempunyai keupayaan untuk mengekod diri dengan cara yang berbeza-beza pada waktu sistem dijangkiti. Contoh: Marburg, tuareg dan elken.
Cara pencegahan iaitu dengan memasang antivirus high end.

Directory virus


Adalah jenis virus yang menginifeksi fail dengan sambungan exe atau com, kemudian memindahkannya. Sehingga apabila fail tersebut dibuka, maka secara automatik virus akan beraksi untuk menjangkiti sistem yang lain.

Lokasi berada didalam hardisk dan berpotensi untuk mengganggu semua program. Contoh virus Dir-2.

Pengendalian: format dan install semula semua program dan sistem operasi.


macro virus


Mempunyai keupayaan untuk menjangkiti fail makro seperti doc, Xls, Pps dan MDB. Selain itu virus jenis ini akan menjangkiti e-mel yang mengandungi dokumen.

Lokasi: melalui e-mel dan rangkaian internet.

Cara mengatasi dengan mengelakkan membuka e-mel yang tidak dikenali dan juga mematikan program makro.

Boot sector virus


Adalah jenis virus yang menjangkiti bahagian terkecil dalam sebuah hardisk yang disebut sektor boot. Lokasi bersembunyi di dalam pemacu cakera. Sehingga ketika sistem berjalan dia boleh berpindah kemama-mana untuk menjangkitan. Contoh: Polyboot.B, Anti EXE.

Cara paling berkesan untuk mengatasinya iaitu dengan memastikan pemacu cakera pada kedudukan write protect.


overwrite viruses


Iaitu virus yang mempunyai keupayaan untuk memadam fail atau data yang dijangkiti tanpa mengubah saiz fail tersebut. Sehingga kita tidak merasa curiga tentang adanya virus. 

Contoh: Way, Trj.Reboot, Trivial.88.D.

Satu-satunya cara untuk mengatasinya iaitu dengan memadam fail yang dijangkiti.


Direct action viruses


Virus yang tugasnya menjangkiti fail jenis AUTOXEC BAT. Yang terletak pada direktori hardisk. Jenis ini akan beraksi ketika sistem operasi dijalankan. Jenis virus ini mempunyai kebolehan untuk menjangkiti peranti luaran seperti hardisk luaran dan kilat. Contoh Vienna.

Lokasi: umumnya ada di Direktori HDD. Tetapi juga mempunyai keupayaan untuk berpindah-pindah.

Cara mengatasinya dengan scan antivirus.Begitulah penjelasan tentang jenis-jenis virus dan cara mengatasinya. Diharapkan dengan pengetahuan tersebut kita akan melakukan tindakan yang tepat jika komputer kita diserang oleh virus.

Ada masalah mengenai laptop, kami mudah dihubungi :