INSTALL MAC OS SIERRA

By okcsseri_wordpress In Uncategorized 40 Comments

Artikal kali ini melibatkan macOS Sierra yang menjadi topik hangat di Malaysia mahupun di luar negara semenjak dilancarkan pada 20 September 2016. 

Ia merupakan versi penuh yang berbeza dengan versi Beta. Walaubagaimanapun, terdapat ramai yang mengalami beberapa isu setelah mereka menaik taraf daripada Mac OS X kepada macOS Sierra. Antara isu yang menjadi masalah kepada pengguna Mac adalah terdapat aplikasi-aplikasi yang digunakan tidak dapat berfungsi dengan baik atau langsung tidak berfungsi setelah menggunakan macOS.

Disini kami akan menyenaraikan yang boleh upgrade OS kepada OS Sierra :
* MacBook Pro (2010 dan seterusnya)
* MacBook Air (2010 dan seterusnya)
* Mac Mini (2010 dan seterusnya)
* Mac Pro (2010 dan seterusnya)
* MacBook (Late 2009 dan seterusnya)
* iMac (Late 2009 dan seterusnya)
BAGAIMANA BOLEH TERJADI???
Walaupon ada macbook dalam senarai yang boleh upgrade ke OS Sierra, tetapi kadang2 customer download installer Sierra tak habis atau mereka tidak pandai untuk upgrade sendiri. Jadi akan menyebabkan macbook mereka jadi hang atau tidak boleh on bila sudah upgrade ke OS Sierra.

CARA PENYELESAIAN
Kami akan install balik OS Sierra kepada mereka yang macbooknya yang sudah hang atau tak boleh on bila upgrade OS Sierra
MACBOOK SEMASA INSTALL MAC OS SIERRA


MACBOOK SELEPAS INSTALL MAC OS SIERRA

HASIL KERJA KAMI

Berikut di bawah adalah antara macbook yang telah berjaya kami baiki. Plastik yang ada di skrin Macbook adalah untuk mengelakkan dari skrin tercalar ketika proses pembaikan.